- недомышлениѥ
- НЕДОМЫШЛЕНИ|Ѥ (8*), -˫А с.1. Недомыслие, безрассудство:
и не пребы(с) вънѹтрь недомышление ѥго ни приглашено бы(с), но извержесѧ и, къ дѣлѹ злаго пришедъ все ѥмѹ добродѣтельѥ истли (ἡ ἀπόνоια) ГА ХIII–XIV, 102б.
2. Затруднение:||аще ли не възможе покрыти. и пѹстынѧ ради недомышлени˫а нѹждьныихъ. растьли роженоѥ. прощена бѹдеть мати. (ἀπορίαν) КЕ XII, 193б; Маѯимъ˫ану цр(с)тво приимъшю в пели [в др. сп. въ печалѣ] и въ недомышлении бы(с) паче мармарофара ра(д). владѣющаго скуфы. Пр 1383, 93в; перси гра(д) ѥдескыи взѧти придоша. на недомыслениѥ въсташа о вѣщи [о сокрытой иконе]. Там же, 144а; они же рекоша нелже сего створити [крестить язычника]... он же плача молѧше(с) тѣми же клѧтвами осужа˫а и въ мнозѣ недомысльнии бывше. Там же, 154б;
сомнение:и быхомъ в тузе [Пр XIV (2), 12г – в ѡстѹжении] мнозе и в нѣдомышлении что се будѣть. Пр 1383, 13а; то же Пр XIV (2), 12г; аще ли же бо ѹбо долу зримъ. все лѣности и недоѹмѣнь˫а. недомыш лень˫а буде(т) раждизаеми помыслы своимi... како бо не бѣсимсѧ в семь житьи (ἀτоνία!) ФСт XIV, 184в.
Ср. домышлениѥ.
Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. Главный редактор Р. И. Аванесов. 1988.